Vi beklager !

Det har oppstått en feil på siden. Prøv å oppdatere siden, eller prøv igjen senere.

Hvis du fortsetter å se denne feilmeldingen, kan du kontakte oss på hjelp@neumann.no

{{error.Id}}
{{error.Date}}

Gull av gråstein

Neumann skal i løpet av 2025 flytte anlegget i Sandviken til Fagerdalen, 4-5 km. nord for dagens lokasjon. Her skal Safari Eiendom AS oppføre og leie ut et fantastisk nybygg for videre drift av Neumann – mens Obos skal forvalte tomten på Kristianholm til boligformål.

I denne forbindelse rives eksisterende bygningsmasse i Fagerdalen – som i stor grad er utdatert og saneringsmoden. Men – der noen ser gråstein ser andre gull. Her kommer «altmuligmann» Roger Iversen inn i bildet.

Roger Iversen er vår «hus-venn» i Neumann, Bergen. Han har gått inn og ut av varehusene våre i Sandviken og Midtun i årevis, alltid med et spennende prosjekt på gang. Roger er i utgangspunktet mekaniker i bunn, men driver mest som tømrer, snekker, oppfinner og altmuligmann – i tillegg til at han er restaurant- og bareier. Han har også startet stiftelsen Bergen Vel, som har som formål å renovere og ta vare på fredede og vernede bygg, kaianlegg, båter osv. Og det er dette som opptar mye av Rogers fritid i dag.

Roger har vært primus motor for mange store – og små – renoverings-prosjekter, blant annet Nøsteboden, Bjørneboden og Skuteboder 9 er bygninger som er tatt vare på og tilbakestilt til fordums prakt. Nøsteboden var et 4-årsprosjekt – med 18-timersdager – bare for å vise omfanget av «hobbyen» han elsker å få drive med.

Roger har også et sterkt engasjement for meningsfylt arbeid, og har koblet Neumann og Bergen Fengsel sammen i flere sammenhenger. Nå sist for å ta vare på materialene vi demonterer fra bygningene i Fagerdalen. Roger brenner for at innsatte kan forberedes på veien tilbake til samfunnet ved å skape seg et yrke og lære seg et fag, og han har personlig tatt ansvar for å bidra med opplæring og veiledning av innsatte sammen med Bergen Fengsel.
Les mer om den saken her: https://www.ba.no/gamle-materialer-har-gitt-morten-ny-tro-pa-fremtiden/s/5-8-2262953

 Ombruksambisjoner i forbindelse med nybygg

Og som nevnt over; der andre ser saneringsklare bygg og materialer – så ser Iversen kvalitetsmaterialer av alle slag som kan brukes om igjen. Og når Neumann i nye Fagerdalen har som målsetning å gjenbruke minimum 30% av materialene som demonteres i bygningene som rives for å bygge nytt, så var Roger en naturlig mann å snakke med.

Nybygget i Fagerdalen er et såkalt BREEAM-sertifisert bygg – og for å få denne klassifiseringen er ett av punktene å gjøre en ombrukskartlegging blant materialer og avfall, og nettopp sørge for en god gjenbruksplan. BREEAM er et verktøy for å miljø-sertifisere bygg og et verktøy for å måle, forbedre og dokumentere miljøprestasjoner og helsefremmende kvaliteter i eksisterende bygg.

- Hvordan kan vi få til dette, spurte Neumann Roger. Og spør man Roger, så får man svar. - 30% er altfor lite! Her må dere strekke dere! Vi går for en ambisjon om å gjenbruke minst 70%, sa Roger da.

Og med det målet for øyet er mengder med materialer fint demontert, merket, pakket ned, fraktet bort, – og allerede er mye av det gjenbrukt i ulike sammenhenger. Og flere prosjekter er på gang. For er det noe Roger alltid har, så er det prosjekter på gang. 

Har Roger løsningen på studentboligkrisen?

I alle storbyene hører vi hvert år om studentene som ikke klarer å skaffe seg bolig til studiestart. Ymse løsninger tilbys, - og selv om Rogers idé kanskje ikke kan løse hele krisen, så kan den kanskje hjelpe nevenyttige studenter et stykke på veien?

For hør bare:
Roger kjøpte seg en gammel Mercedes Sprinter til 15 000,- kroner. Og med en ramme på ca. 50 000,- totalt så har han nå bygd om bilen til et rullende mini-hus i to etasjer, en slags bobil-minihus-kombinasjon der altså, eller «Tiny House» - som Roger har en stor fascinasjon for.

Mini-huset står nå klart til å innredes innvendig, og 70% av huset er bygget med materialer fra bygningene som skal rives i Fagerdalen – og gjenbruk fra diverse andre bygninger. Dette mener han er såpass enkelt at enhver nevenyttig student – med oppskrift og veiledning – kan klare selv. Da har studenten et rimelig sted å bo i studieårene, og kan selge «huset» videre når oppholdet i studentbyen opphører.

-Karosseriet fungerer som reisverk, og kledningen lages som et byggesett som bare monteres på plass utenpå bilen. Med vinduer på langveggen, soverom og kontorplass under skråtaket i 2. etasje, stue og kjøkken i første etasje – og bad og gasstoalett som tilbygg på utsiden. Solceller, vedovn og isolasjonsplater skal holde «huset varmt». Trenger du å kjøre bilen demonteres utsidens panel enkelt, som et IKEA-byggesett. Her er originale vinduer pusset opp, kittet på nytt – og «kledd» med ekstra glasslag innvendig for å isolere ekstra mot kuldetap. Ytterdøren er hentet fra Teaterbygningen og parketten er hentet fra ærverdige Hotel Norge da de pusset opp og byttet ut.

Roger ønsker å dele sin erfaring etter hvert – og vil også utarbeide tegninger og instruksjonsfilm for de som måtte ønske å gå i gang med et slikt prosjekt.

Regler for plassering av bobil og mikrohus

Bobil-minihus kan i Bergen få midlertidig p-tillatelse på tomt i inntil 2 måneder. Skal man stå lengre blir det en annen søkeprosess. Det er anbefalt å ta kontakt med kommunens Plan- og bygningsavdeling for å få nærmere veiledning før man setter i gang en slik prosess

Mikrohus er unntatt søkeplikt – og det er gjort en del forenklinger i i veiviseren – se her:
https://www.dibk.no/verktoy-og-veivisere/mikrohus-som-helarsbolig og sett deg inn i retningslinjer forøvrig i den kommunen du tilhører.