Vi beklager !

Det har oppstått en feil på siden. Prøv å oppdatere siden, eller prøv igjen senere.

Hvis du fortsetter å se denne feilmeldingen, kan du kontakte oss på hjelp@neumann.no

{{error.Id}}
{{error.Date}}

Enormt behov for energieffektive vinduer i Norge

Norge er bokstavelig talt et U-land når det gjelder vinduer. U-verdiene på norske vinduer er langt høyere enn hos våre nordiske naboer, og behovet for en totalrenovering av norske glass er enormt. 

I 2021 ble det solgt én million nye vinduer i Norge. Når kravet i TEK 17 er trelags glass, hvordan har det seg at tre av fem vinduer solgt i 2021 hadde tolags glass? Svaret er selvfølgelig at de fleste som rehabiliterer eksisterende bygg bruker tolags-glass. Og det blir dessverre ikke noe bedre med tiden: Prognosesenteret estimerer at 60% av vinduene som skal monteres i Norge i år er tolags glass, som er nøyaktig den samme andelen som i 2021.

- Dette er svært uheldig, sier regionssjef Olav Hjørungnes i NorDan.

- Vi ender opp med langt mindre energieffektive bygg enn hos våre nordiske naboer fordi forskjellen på tolags og trelags er stor, fortsetter han. Et typisk trelags vindu er 33,3% mer energieffektivt enn et typisk tolags vindu, fortsetter han.

Når over 600 000 nye vinduer hvert år ikke holder den beste standarden, så blir energitapet for både kundene og nasjonen Norge enormt.

Et standard hus med vinduer fra 80-tallet kan redusere 60% av varmetapet ved å bytte til moderne vinduer med trelags glass, i følge NorDans klima-kalkulator (som du finner på selskapets nettside). Det er store penger spart på strømregningen, men også en betydelig mengde strøm som kan frigjøres til andre formål. Vi styrer som kjent mot kraftunderskudd i Norge. 

For håndverkeren gir høy kunnskap om energieffektive vinduer store muligheter.

-For de fleste hus bygd før 2016 bør kunden vurdere å bytte vinduer. Før Tek 17 var kravet til u-verdi i vinduer 1,2. Nå er det 0.8. Det er veldig bra, men utfordringen er at de fleste hus er bygd før 2016. Og det er ingen krav til energistandard i rehabiliteringer, sier Olav Hjørungnes.

I Danmark ble det i 2021 innført krav til energiklasse A for alle nye vinduer, uavhengig om de var til nybygg eller rehabilitering.

- Når dette ikke er regulert i lovverket bør håndverkeren hjelpe kunden å ta de beste valgene. Det vil samtidig gi håndverkeren mer jobb. Og kunden får energigevinsten så lenge vinduene varer. Våre beste vinduer (aluminiumsbekledning) har en forventet levetid på 60 år, sier Olav i Hjørungnes.

NorDan driver en betydelig forsknings- og utviklingsvirksomhet på både dører og vinduer. Produktene nærmer seg nå et maksnivå for energieffektivitet, men det er stor forskjell på hva kundene etterspør. Selskapet har virksomhet i mange land, og de merker at kunder i andre nordiske land og UK er mer bevisste på energieffektivisering når de velger vinduer.

Norge inntar dermed den triste jumboplassen for energieffektive vinduer i Norden.

- Det største varmetapet skjer gjennom vinduene, men det dreier seg også om komfort og trivsel i huset. Hus med gamle vinduer har ofte et ubehagelig trekk (kaldras) som forsvinner når vinduene byttes. Det er også et godt salgsargument for håndverkeren, sier Olav Hjørungnes.